Algemene info:

 

Het geslacht Agave is een geslacht van succulenten dat voornamelijk uit mexico en het caribisch gebied komt. Er zijn een paar honderd soorten bekend van kleine tot grote soorten die wel 6 meter in diameter kunnen worden. de meeste soorten zijn monocarpisch, waardoor zij 1 keer in hun leven zullen bloeien en zaden zullen produceren. De plant zelf sterft daarbij uiteindelijk af. De meeste agaves planten zichzelf verder veelal voort door nieuwe plantjes te vormen vanuit de wortels.

 

Verzorging:

 

Zon:

Deze soort houdt van veel warmte en zonlicht en groeit dan ook het best bij deze omstandigheden. Een groot aantal zonlicht is een must voor mooie planten. Op de vensterbank willen de planten dus graag in het felle zonlicht.
In een kas is het van belang om het zonlicht toch te dempen bij hogere temperaturen. En zorg voor voldoende ventilatie. Agaves kunnen in de zomer vanaf mei ook in de tuin gehouden worden maar let wel op voor slakken, aangezien deze ook agaves interessant vinden. 

 

Grondmengsel:
De planten dienen in een goed gedraineerde grond te staan en in niet al te diepe potten. Een makkelijke vuistregel is hier bijvoorbeeld een derde potgrond, een derde zand, een derde perliet/vermiculiet/bims/lavasteen. Datgene wat uw voorkeur heeft.

 

Water geven van voorjaar tot herfst:
Geef de plant tijdens de warmere maanden regelmatig water maar zorg ervoor dat de aarde tussendoor opdroogt. 

Gedurende de herfst kun je dit een beetje afbouwen naar 1 keer per 2 weken.
Zet de plant nooit langdurig in een laag water anders kunnen de wortels gaan rotten. Bij hoge temperaturen lusten de planten vaker een slok.

 

Water tijdens winter:

In de winter moet het water geven beperkt worden en is 1 keer per maand water geven in de kas al voldoende. In huis mag de plant wel wat vaker water om de twee weken. Maar zorg er wel voor dat de grond uitdroogt tussen de waterbeurten in.

 

Er zijn ook heel wat agave soorten die winterhard zijn en op zich in de tuin kunnen overwinteren en best wel tegen een stootje kunnen. Maar het advies hierbij is altijd om zo goed mogelijk gedraineerde grond te gebruiken en ervoor te zorgen dat de plant tijdens de koude periode zo droog mogelijk staat. En een agave moet gewend raken aan het klimaat buiten, dus breng hem liefst pas naar buiten in het voorjaar bij opwarmend weer, zodat de plant kan wennen aan buiten staan. Zodra een agave eenmaal gewend is zijn ze vaak toch een stuk harder dan je zou verwachten. Maar hou het weer in de gaten en neem eventueel voorzorgsmaatregelen door de plant tijdens de koudste dagen eventueel in te pakken.

 

 

Voeding:
In de eerste jaren wat bijmesten met een beetje mest gedurende het voorjaar mag maar is niet echt nodig. De agave kan over het algemeen prima voor zichzelf zorgen en het is zelfs mogelijk dat bijmesten juist ervoor zorgt dat de plant sneller tot bloei komt en dus zal afsterven.