Algemene info:

 

Planten uit het geslacht Ariocarpus/Encephalocarpus/Geohintonia/Pelecyphora/Turbinicarpus zijn kleine tot medium formaat cactussen.
De soorten zijn oorspronkelijk afkomstig uit de noord oostelijke regio's van Mexico.
Het gaat over het algemeen om solitaire soorten die beschikken over een dikkere penwortel die zich voornamelijk onder de grond bevindt.
De planten zijn trage groeiers maar bloeien wel vrij regelmatig bij goede verzorging.

 

Groeiperiode:

De groeiperiode is van eind maart tot eind september, Afhankelijk van de temperatuur.

 

Rustperiode:

Eind September tot ongeveer eind Maart is de natuurlijke periode waarin de plant in rust is.
Zoals bij veel cactussen is een goede winterrust belangrijk om het volgende jaar weer mooi verder te groeien en te bloeien.

 

Verzorging:

 

Zon:

Deze soort houdt van veel zonlicht mits er genoeg ventilatie is.
In de woonkamer is het dan ook geen probleem om de plant in de volle zon te zetten. Dat zal de plant waarderen en komt zijn kleur ten goede.
In een kas is het van belang om het zonlicht te dempen in combinatie met hoge temperaturen.

 

Grondmengsel:
De planten dienen in een goed gedraineerde grond te staan. Een makkelijke vuistregel is hier bijvoorbeeld een derde potgrond, een derde zand, een derde perliet/vermiculiet/bims/lavasteen. Datgene wat uw voorkeur heeft.

 

Water tijdens groeiperiode:
Aan het begin van de groeiperiode voorzichtig beginnen met water geven. geef niet meteen teveel, dat kan ervoor zorgen dat de plant na een rustperiode zich in één keer teveel vol gaat drinken en dat kan scheuren in de huid veroorzaken.
Zodra de plant na de rustperiode en wat waterbeurten weer voller is als gedurende de rustperiode kan er normaal water gegeven worden.
Geef de plant tijdens de rest van de groeiperiode 1 keer per 2 weken water en zorg ervoor dat het water weliswaar net uit de pot loopt.
Maar zet de plant daarna ook niet meer in een laag water en laat de aarde eerst uitdrogen voordat u weer water geeft.
Aarde die te lang nat blijft kan ervoor zorgen dat de cactus gaat rotten.

 

Water tijdens rustperiode:
Tijdens de rustperiode moet het water geven enorm beperkt worden. Dat is afhankelijk van de plaats waar u de plant laat overwinteren.
De plant heeft tijdens de groeiperiode in de penwortel het nodige water opgeslagen om een rustperiode langere tijd aan te kunnen. Tijdens de rustperiode zal de plant wat slinken, dat is normaal.
In de woonkamer mag u 1 keer per maand een klein beetje water geven.
In een kas, is de ideale temperatuur om te overwinteren 7-10 graden celsius en hoeft de plant eigenlijk gedurende de hele winterperiode geen water te krijgen.
Dat komt de rustperiode en de manier waarop de plant verder gaat groeien en bloeien ten goede tijdens het groeiseizoen ten goede.


Voeding:
1 keer per jaar of twee jaar overpotten met wat nieuwe gedraineerde grond is voldoende. Ik ben geen voorstander van voeding aangezien dat de kleur en vorm van deze kenmerkende cactussen niet altijd ten goede zal komen.