Algemene info:

 

Het geslacht Astrophytum bestaat uit kogel- tot cilindervormige geribde cactussen. De soort heeft duidelijke ribben en vaak witte stipachtige tekeningen. De planten komen vrijwel alle uit Mexico.

 

Groeiperiode:

De groeiperiode is van eind maart tot eind september, Afhankelijk van de temperatuur.

 

Rustperiode:

Eind September tot ongeveer eind Maart is de natuurlijke periode waarin de plant in rust is.
Zoals bij veel cactussen is een goede winterrust belangrijk om het volgende jaar weer mooi verder te groeien en te bloeien.

 

Verzorging:

 

Zon:

Deze soort houdt van veel zonlicht mits er genoeg ventilatie is.
In de woonkamer is het dan ook geen probleem om de plant in de volle zon te zetten. Dat zal de plant waarderen en komt zijn kleur ten goede.
In een kas is het van belang om het zonlicht te dempen in combinatie met hoge temperaturen.

 

Grondmengsel:
De planten dienen in een goed gedraineerde grond te staan. Een makkelijke vuistregel is hier bijvoorbeeld een derde potgrond, een derde zand, een derde perliet/vermiculiet/bims/lavasteen. Datgene wat uw voorkeur heeft.

 

Water tijdens groeiperiode:
Geef de plant tijdens de groeiperiode 1 keer per week water, maar zorg ervoor dat de grond goed opgedroogd is tussen het water geven door. Laat de plant nooit lang met natte voeten staan.

 

Water tijdens rustperiode:
Tijdens de rustperiode moet het water geven beperkt worden. Dat is afhankelijk van de plaats waar u de plant laat overwinteren.
In de woonkamer mag u 1 keer per maand  water geven.
In een kas, is de ideale temperatuur om te overwinteren 7-10 graden celsius en heeft de plant nauwelijk water nodig

 

Voeding:
1 keer per jaar of twee jaar overpotten met wat nieuwe gedraineerde grond is voldoende. Ik ben geen voorstander van voeding aangezien dat de kleur en vorm van deze kenmerkende cactussen niet altijd ten goede zal komen.