Algemene info:

 

Planten uit het geslacht Conophytum behoren tot de groep planten genaamd Mesembs.De soorten zijn afkomstig uit Zuid afrika en Namibië en worden veelal ook levende steentjes genoemd.


Aangezien het klimaat waar de conophytums groeien mediterraan is en de winters nat zijn en de zomers droog, heeft de conophytum zich daarop aangepast.
De conophytum groeit namelijk niet in de zomer maar in de winter.

 

Groeiperiode:

De groeiperiode is van eind juli tot begin April.

 

Rustperiode:

Begin April tot eind Juli is de natuurlijke periode waarin de plant in rust is.

 

Verzorging:

 

Zon:

Deze soort houdt van veel zonlicht tijdens het groeiseizoen. Zet de plant tijdens het groeiseizoen in het volle licht in de woonkamer. Tijdens de rustperiode is een halfschaduw plek de beste plek in de woonkamer.
In een kas is het van belang om het zonlicht te dempen in combinatie met hoge temperaturen, en dus eigenlijk gedurende de rustperiode. Eventueel kun je de conophytum wat meer op een beschaduwde plek in de kas zetten gedurende deze periode.
Tijdens de groeiperiode is juist zoveel mogelijk licht nodig en moet de conophytum verplaatst worden naar een lichte plek.

 

 

Grondmengsel:
De planten dienen in een goed gedraineerde grond te staan. Een makkelijke vuistregel is hier bijvoorbeeld een derde potgrond, een derde zand, een derde perliet/vermiculiet/bims/lavasteen. Datgene wat uw voorkeur heeft.

 

Water tijdens groeiperiode:
Aan het begin van de groeiperiode in juli wanneer de temperaturen hoog zijn zal de plant een goede waterbeurt verlangen. En dat mag dan elke week mits de plant niet lang met natte voeten blijft staan en de grond opgedroogd is tussen de waterbeurten in.
Zodra de temperatuur daalt in de herfst en winter dan zal de plant 1 keer in de 3 of 4 weken wat water verlangen. Of als de bladeren beginnen te rimpelen.
Gedurende februari tot april mag je dan weer wat vaker water geven zo rond de 1 keer per 2 weken.

 

Water tijdens rustperiode:

Tijdens de rustperiode is het verstandig om zo min mogelijk water te geven, maar je mag zo nu en dan wel een beetje water geven als het nog om jonge plantjes gaat.

 

Winterhard:

De meeste conophytums houden niet van temperaturen onder de 0 graden, bescherm de planten dan ook hiertegen.

 

Voeding:
Verpot de plantjes om het jaar of om de twee jaar en dan hebben de planten meteen weer genoeg voeding tot de volgende verpotting.