Algemene info:

 

het geslacht euphorbia bestaat uit een aantal duizend soorten met een zeer gevarieerd uiterlijk en zeer gevarieerde kenmerken. een groot aantal soorten hebben gelijkenissen met cactussen vanwege hun stekels maar zijn dat niet.
Het geslacht euphorbia bestaat uit vetplanten die behoren tot wolfsmelkfamilie. Het sap van euphorbia's is wit, giftig en kan handen en ogen irriteren indien men er in aanraking mee komt. Het sap is als natuurlijk afweer om in de voedselketen van de dieren te belanden.
De planten komen oorspronkelijk voor in afrika, amerika en azië.
Vanwege zijn soortenrijkheid zijn er wel wat verschillen met betrekking tot de verzorging denkbaar. Onderstaand is de verzorging van het grootste aantal soorten.

 

Groeiperiode:

Groeiperiode: De groeiperiode is van begin maart tot eind oktober, Afhankelijk van de temperatuur.

 

Rustperiode:

Begin November tot ongeveer begin Maart is de natuurlijke periode waarin de plant in rust is.

 

Verzorging:

 

Zon:

Deze soort houdt van veel warmte en zonlicht, en de meeste planten verdragen dan ook vrij fel zonlicht. Op de vensterbank mogen de planten best in het felle zonlicht.
In een kas is het van belang om het zonlicht te dempen bij hogere temperaturen. En zorg voor voldoende ventilatie.

 

Grondmengsel:
De planten dienen in een goed gedraineerde grond te staan en in niet al te diepe potten. Een makkelijke vuistregel is hier bijvoorbeeld een derde potgrond, een derde zand, een derde perliet/vermiculiet/bims/lavasteen. Datgene wat uw voorkeur heeft.

 

Water tijdens groeiperiode:
Geef de plant tijdens de groeiperiode 1 keer per week of 2 weken water, afhankelijk van hoe snel de aarde uitgedroogd is.
Maar zet de plant nooit langdurig in een laag water en laat de aarde eerst uitdrogen voordat u weer water geeft. Bij hoge temperaturen lusten de planten vaker een slok.
Aarde die te lang nat blijft kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en uiteindelijk de plant. Zorg er dus voor dat de plant niet te lang natte voeten heeft.

Water tijdens rustperiode:

Tijdens de rustperiode moet het water geven enorm beperkt worden. Dat is afhankelijk van de plaats waar u de plant laat overwinteren.
De plant heeft tijdens de groeiperiode zeer weinig nodig. Tijdens de rustperiode in de woonkamer hoeft de plant 1 keer per maand of twee maanden water te krijgen.
In een kas, kan de plant overwinteren tussen 7-10 graden celsius en hoeft de plant eigenlijk gedurende de hele winterperiode geen water te krijgen. Aangezien sommige soorten bladeren hebben zullen deze bij lagere temperaturen wel het blad laten vallen. Tijdens de groeiperiode zullen deze dan gewoon weer terug komen.

 

Voeding:
1 keer per jaar overpotten met wat nieuwe gedraineerde grond zal de plant waarderen. Eventueel kan gedurende het groeiseizoen tijdens de warmere periodes 1 of 2 keer wat bijgemest worden met cactusmest, die arm is aan stikstof. Maar pas op met teveel, daar worden planten alleen optisch al niet mooier van.