Algemene info:

 

Het geslacht Pachypodium is een geslacht van succulenten uit de maagdenpalmfamilie. Oorspronkelijk komen deze planten uit Afrika en Madagaskar. Veel soorten hebben wat weg van cactussen aangezien zij ook stekels hebben. Maar de soort heeft in tegenstelling tot cactussen bladeren.
Het wortelgestel is dik en vol zodat in korte tijd veel water opgenomen kan worden. Dit als aanpassing op de natuurlijke omgeving waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, zodat na droge periodes water snel opgeslagen kan worden voor de volgende droge periode.

 

Groeiperiode:

De groeiperiode is van begin maart tot eind september, Afhankelijk van de temperatuur.

 

Rustperiode:

Begin oktober tot ongeveer begin Maart is de natuurlijke periode waarin de plant in rust is.

 

Verzorging:

 

Zon:

Deze soort houdt van veel warmte en zonlicht en heeft deze ook nodig om goede en mooi te groeien, en de meeste planten verdragen dan ook vrij fel zonlicht. Op de vensterbank willen de planten graag in het felle zonlicht.
In een kas is het van belang om het zonlicht iets te dempen bij hogere temperaturen. En zorg voor voldoende ventilatie.

 

Grondmengsel:
De planten dienen in een goed gedraineerde grond te staan en in niet al te diepe potten. Een makkelijke vuistregel is hier bijvoorbeeld een derde potgrond, een derde zand, een derde perliet/vermiculiet/bims/lavasteen. Datgene wat uw voorkeur heeft.

 

Water tijdens groeiperiode:
Geef de plant tijdens de groeiperiode 1 keer per week of 2 weken water, afhankelijk van hoe snel de aarde uitgedroogd is.
Maar zet de plant nooit langdurig in een laag water en laat de aarde eerst uitdrogen voordat u weer water geeft. Bij hoge temperaturen lusten de planten vaker een slok.
Aarde die te lang nat blijft kan ervoor zorgen dat de plant gaat rotten. Zorg er dus voor dat de plant niet te lang natte voeten heeft.

 

Water tijdens rustperiode:

Tijdens de rustperiode moet het water geven beperkt worden, maar in tegenstelling tot cactussen zal de plant wel water verlangen ondanks dat deze in rust is. Dat is afhankelijk van de plaats waar u de plant laat overwinteren.
De plant zal het fijn vinden om in de winter in de woonkamer te overwinteren omdat de plant een voorkeur heeft voor een temperatuur van 15 graden celsius.
Maar ook een temperatuur van 7 graden kan de plant in een kas aan. In beide gevallen dient de plant in de gaten gehouden te worden of deze wat water nodig heeft gedurende de periode om niet uit te drogen. Bij de caudex vormen kan dat prima gecontroleerd worden door te voelen of de caudex zachter wordt. Indien dat het geval is kunt u de plant wat water geven zodat deze weer hard is.

 

Voeding:
1 keer per jaar overpotten met wat nieuwe gedraineerde grond zal de plant waarderen. Eventueel kan gedurende het groeiseizoen tijdens de warmere periodes 1 of 2 keer wat bijgemest worden met cactusmest, die arm is aan stikstof. Maar pas op met teveel, daar worden planten alleen optisch al niet mooier van.